Villányi borvidék

A Villányi borvidék egy, a hazánk legismertebb szőlőtermő területei közül. Elhelyezkedését tekintve a Pannon borrégió legdélebbre eső termőtája, amelynek köszönhetően számos, szőlőtermesztés és borkészítés szempontjából előnyös tulajdonságokkal bír. Két meghatározó térsége a villányi és siklósi körzetek. Míg a villányi körzet leginkább a markáns, testek vörösborok előállítására biztosít lehetőséget, addig a siklósi területek javáról gazdag aromatikával bíró, friss, gyümölcsös fehérborok kerülnek a palackokba. A borvidék sikerében a kiváló természeti adottságok mellett az évszázados tapasztalatokra épülő, apáról fiúra öröklődő hagyományok tisztelete is nagy szerepet játszik. A borok minőségét a kikericcsel fémjelzett eredetvédelmi rendszer garantálja. A borturizmus sokszínű szolgáltatói palettáját a Villány-Siklósi Borút szervezi összehangolt térségi kínálattá. Pincészetünk ezen a borvidéken talált otthonra és lehetőséget arra, hogy megvalósítsa a professzionális és tradicionális borkészítésről alkotott elképzeléseit.

Stier Pincészet

Kezdetek

„Nagyapám végtelenül pedáns iparos ember volt. Nem értékesítette a borát, de a maga gyönyörűségére jó bort készített.” 

Stier István hajósi gyökerű üzletember, a bor és a szőlő szeretetét gyerekkora éveiben, a meseszép pincefalu hófehér présházai között, a nagyszülőknél szívta magába.

István később egy időre eltávolodott a pincék világától, az üzleti élet számos területén lett sikeres, nevéhez több vállalkozás is fűzhető. A bor az életében az ünnepi alkalmak, vacsorák, baráti összejövetelek alkalmával bukkant fel újra. Egy Villányban tett bortúra kapcsán azonban gyökeresen megváltozott a kapcsolata a nedűvel.

A borász

Feltöltés alatt…

Értékesítés, Marketing

Stier István hat gyermeke közül egyelőre a jogász végzettségű dr. Stier Réka van a céges köteléken belül, de ideálisnak azt tartanák, ha a létszám dinamikusan tartana a hat felé.

Réka főként értékesítéshez és marketinghez tartozó területeken nyújt hathatós segítséget, illetve a villányi pincesoron található borszaküzlet és borbár működését koordinálja és örömmel besegít a borok értékesítésébe is, ha a szükség úgy kívánja. Fontosnak tartja a vendégekkel való közvetlen kapcsolattartást, hogy első kézből kapjon visszajelzést a borok minőségéről. Édesapja tanácsait és utasításait követve, egyengeti a pincészet sorsát. Különösen szem előtt tartja édesapja szavait, aki egy ízben az alábbiakban feltett kérdésre így nyilatkozott:

dr. Stier Réka - Értékesítés, Marketing
Stier Pincészet

De hogy néz ki a saját értékesítés?

Ezt a kérdést Istvánnak még egy interjú során a 2019-ben megjelent A nagy borkönyv című kiadványban tették fel.

„Nézze, itt van ez a háromezer forintos telefon a zsebemben. Ebben van hétszáz cím, ahová már bejuttattam a Stier borokat. Éttermek, szállodák, vinotékák, viszonteladók. Van egy értékesítői hálózatom, ami nem borban utazik, de rendelkezésre áll. Ez a csapat képes arra, hogy huszonnégy órán belül az ország bármely pontjára kiszállítja a megrendelt bort. Ha most felhívnak Nyíregyháza mellől egy faluban, hogy kell neki három palack rosé, máris indítom a fuvart. Ez persze nem éri meg, de mert látja a rugalmasságot, legközelebb három kartont kér, vagy húszat.”

Pincészet

Stier István 14 éve építi a borászati vállalkozását, de a Pincészet 2015. évben szintet lépett. A piaci igényekhez igazodva technológiai és kapacitásfejlesztést hajtottak végre, ezzel együtt megvalósult egy szolgáltatásfejlesztés, bővítés és az új irányvonalak kijelölése is megtörtént.

A siklósi ipari parkban ma már egy modern technológiára épülő üzemben készülnek a fehér-, rozé- és vörösborok. A Stier márkanév alatt elkészülő éves bormennyiség 70%-a fehér és rozé, 30%-a vörösbor. Az egyes fajtaborok és házasítások az évjárati adottságokhoz igazodva, a villányi eredetvédelmi rendszer minősítési kritériumainak megfelelően classicus, premium és super premium kategóriákban készülnek. A korábbi évek tapasztalatai alapján úgy gondoljuk, hogy a térség kivételes adottságait kihasználva csakis a minőségre való szüntelen törekvésünk vezethet sikerre.

Hiszünk benne, hogy gondos munkával és szakértelemmel, évről-évre olyan szortimentet tudunk megalkotni, aminek köszönhetően fogyasztóink számára a „Stier” márkanév nem csak egyedi jellegzetességekkel bíró borokat, de a garantált minőséget is jelképezi egyben. Ennek érdekében a modern technológiai eljárások lehetőségeit kihasználva, a térségi hagyományokat szem előtt tartva borainkat csakis első osztályú alapanyagokból állítjuk elő. Bár számunkra a legfontosabb szempont vásárlóink elégedettsége, mégis örömmel konstatáljuk, hogy termékeink rendszerint megállják helyüket a szakmai közönség előtt is. Helyi, régiós és országos borversenyek állandó résztvevői és díjazottjai a pincészetünk által versenyeztetett palackos borok.

Termékeink, boraink

A fehérborok közül Sauvignon blanc, Olaszrizling, és Hárslevelű fajtaborként találhatók meg, amelyek lendületes, gazdag íz világú, markáns savú alapját a speciális adottságú siklósi szőlők adják. Fehér és rozéházasítási alapokból készülnek a „Cimbora” gyöngyöző borok, amelyek a fiatalos, friss és vibráló borokat kedvelők számára nyújtanak különleges élményt.

A jól strukturált, testes vörösborokból Villány egyedi jellemvonásai tükröződnek vissza. A nagy francia fajták Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc mély vörösborok egyedi zamatát optimális hordóhasználat által kellemes fás fűszerekkel egészítjük ki. A pincészet bordeaux-i stílusú házasításai a Birtokbor és Cuvée, melyekben a borász szellemisége is megmutatkozik. A francia fajták mellett a Villányban népszerű Portugieser és Kékfrankos is a repertoár részét képezik. A Villányi borvidék új vezérterméke a super premium kategóriában is készíthető Villányi Franc, amelyet pincészetünk is különös gonddal kezel. A Sárgamuskotály desszertbor a borászat egy egyedi tétele, amely késői szüretelésű töppedt szőlőszemekből készül.

Stier Pincészet Prémium borok

Filozófiánk a fajtáról:

„Szerintünk a Cabernet Franc az a fajta, ami a legtökéletesebben tükrözi vissza a Villányi borvidék előnyös adottságait. Bora elegáns, évről-évre stabil minőséget hoz, ezért pincészetünk kiemelt figyelmet fordít rá. Önálló fajtaként gondos eljárással kerek, behízelgő, ám egyszerre markáns és robosztus bort ad. Kivételes tulajdonsága, hogy a borászatok jellemző stílusának közvetítésére is képes.”

Vinotéka

Pincészetünk széles spektrumú kínálatában mindenki megtalálhatja a kedvére valót. A forgalomban lévő boraink teljes szortimentje elérhető a Villányi Pincesoron található borszaküzletünkben, ahol szeretettel várjuk a minőségi borok iránt érdeklődő és újdonságokra nyitott vendégeinket! Kis létszámú csoportok számára előzetes bejelentkezés alapján borbemutató megtartására is lehetőség nyílik!

A vinotékában

Borkóstoló

Pincészetünk előzetes bejelentkezés alapján csoportok számára a villányi pincesoron található borszaküzletben, illetve a siklósi borfeldolgozó üzemünkben, az újjonan átalakított, hangulatos borkóstoló helységünkben is tart borbemutatókat. A pincészet rendszeresen tart úgynevezett „belső kóstolókat”, ahol a főborásszal együtt kóstolják végig a készülő vagy már elkészült borokat és véleményezik őket.

Lehetőséget kínálunk azonban olyan külső helyszíneken is borkóstolók lebonyolítására (20 fő felett), ahol a helyi adottságok erre megfelelőek és a szükséges eszközök is rendelkezésre állnak. Célunk, hogy az újonnan kidolgozott „Stier” márka alatt megjelenő borainkat minél szélesebb körben megismerhesse a borkedvelő közönség, ezért több vidéki helyszínen is örömmel bemutatnánk pincészetünk kínálatát. Ehhez a promócióhoz egy speciális, kedvező árképzést alkalmazunk, amelynek lényege, hogy az egyes palackos borainkat pinceáron mutatjuk be az érdeklődőknek.

Bor-gasztronómiai programokat kínáló éttermek csomagjainak, borvacsora ajánlatainak összeállításában és lebonyolításában is előszeretettel együttműködünk!

Személyre szabott ajánlatért keressen minket bizalommal!

Stier István tulajdonos
+36 30 528 8855
info@stierpince.hu